Vår historia

Allt började i Olles huvud

Det var i skarven mellan 80- och 90-tal. Olle Holst jobbade på ett bolag som tillverkade mattransportboxar och hade många idéer om förbättringar och förändringar men ledningen var inte intresserad av att utvecklas. De tycktes vara nöjda med de två modeller som fanns på marknaden. Det var inte Olle. Han visste att han kunde göra det bättre, sa upp sig och började tillverka boxar i sitt garage i Olofström. När han gick till banken för att skaffa finansiering blev bankchefen Jim lika övertygad om att det var en fantastisk affärsidé. Han sa också upp sig och 1992 startade de bolaget ScanBox Thermoproducts tillsammans.

Idén utvecklades i Olles garage men ganska snart flyttade ScanBox till större lokaler. De första åren kombinerades tillverkningen av boxar med snickeriverksamhet för att skaffa medel till och få ordentlig snurr på kärnidén – ScanBox. Och sedan dess har det snurrat. Vi har vuxit i stabil takt och aldrig varit rädda för att testa nytt. Till exempel har vi drivit bolaget K9 Trailer som tillverkade transportsläp för hundar och byggt smarta sadelskåp som gillats av ryttareliten. Men nu fokuserar vi på att utveckla och hitta nya marknader för våra innovativa boxar för distribution och förvaring av kall och varm mat. Och sedan vi satte fokus har de riktigt trevliga resultaten visat sig. Det går bra, verkligt bra och vi fortsätter vår satsning för att växa ännu mer.

Några viktiga år och siffror

1993: Redan nu har bolaget stora kunder som Malmö Stad och Medirest. Fler och fler kunder förstår att den kvalitet och det bemötande vi erbjuder är i en klass för sig.

1999: Bolagets produkter finns på 20 marknader runt om i världen och ScanBox omsätter runt 11 miljoner kronor när Torbjörn Peltonen anställs. Han jobbar med försäljning, Olle är nu hälftenägare och basar över produktionen.

2001: Torbjörn Peltonen blir VD.

2004/2005: Jims söner köps ut och ett nytt bolag bildas – ScanBox Holding AB, som köper ScanBox Thermoproducts AB.

2010: Generationsskifte. Grundaren Olle vill gå i pension och köps ut av makarna Torbjörn och Lotta Peltonen samt svärfar och svåger Folkesson – Ingvar och Johan. Nu är vi familjeägda och bestämmer oss för att satsa rejält – vi sätter målet att dubbla omsättningen.

2011: Ole Lyngdahl-Olsen får jobbet som exportchef och ger Peltonen stöd på exportmarknaden.

2012/2013: Säljaren Martin Brahm anställs för att fokusera på svenska marknaden. Året efter förstärks exportsidan med Johan Olsson.

2014: Vi omsätter 52 miljoner kronor och bestämmer oss för att dubbla det igen till 2017. Nu är vi 26–27 anställda och behöver förstärkning i produktionen. Till en början hyr vi in personal men märker snart att vi behöver anställa.

2015: Sofia Folkesson kommer in i bolaget för att jobba med inköp och webb. Vi gör en ”rebranding” av vårt varumärke och är på god väg mot omsättningsmålet. ScanBox har 42 anställda och ska rekrytera ytterligare en exportsäljare. Kanske är det du?

 

historia_2